Švenčiame Lietuvos narystės ES jubiliejų ir Motinos dieną

Gegužės 1-ąją minėsime 20-ies metų Lietuvos narystės Europos Sąjungoje jubiliejų. Šiai progai skirti renginiai visoje Lietuvoje – nuo parodų iki koncertų, susi­ti­ki­mų ir diskusijų.

Klaipėdos etnokultūros centro kieme gegužės 1-ąją vyksiantis renginys „20 metų drauge su Europa“ kviečia išgyventi tradicijų ir mokslo bend­rystę, paveldo ir pažangos susiliejimą. Tiesa, Šilalėje ši sukaktis ne itin aktyviai minima – gal tik kai kurios mokyk­los yra numačiusios ta proga skirtų renginių.

Tačiau užtat šventinių popiečių, skirtų ateinantį pirmąjį gegužės sek­madienį tradiciškai minimai Motinos dienai yra gana gausu. Jaukūs šventiniai koncertai dar gegužėss 3 d. (penktadienį) mūsų rajone prasidės Kaltinėnuose, Kvėdarnoje, Bilioniuose, o sekmadienį šventės mamoms vyks Laukuvoje, Upynoje, Didkiemyje. 

Nors praėjusi savaitė ypatingomis datomis nepasižymėjo, Lietuvoje įvyko keli svarbūs tradiciniai renginiai. Palangoje organizuotas Jurginių festivalis „Jurgi, paimk raktus“, kuriame rengtos edukacijos vaikams, šventinė mugė, folkloro ansamblių koncertai. Kaip skelbia Lietuvos nacionalinis kultūros centras, šis festivalis yra įtrauktas į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Dabartinių Jurginių pagrindas – senieji papročiai, tikėjimas, jog garbinant drakoną užmušusį Šv. Jurgį, nugalimos ligos, badas, kitos negerovės.

Vilniuje nuskambėjo eksperimentinės muzikos festivalis „Jauna muzika“, kuris yra vienas ilgiausiai gyvuojančių šiuolaikinės muzikos renginių šalyje, organizuojamas nuo 1992 m. Per penkias dienas nuskambėjo 14 koncertų, pasirodė atlikėjai ir kūrėjai iš Lietuvos, Ukrainos, Austrijos, Švedijos, Norvegijos. 

Poetė, literatūrologė ir filosofijos mokslų daktarė Ieva Rudžianskaitė išrinkta šių metų Maironio premijos laureate. Prestižinis įvertinimas jai skirtas už poezijos knygą „Tryliktasis mėnuo“. Ši knyga laurus nuskynė dėl eilių atvirumo, temų įvairovės, gilių filosofinių įžvalgų bei žmonių santykių ir emocijų apmąstymų. Tuo pačiu I. Rudžianskaitė paskelbta ir tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ laureate. Jau daugiau kaip dešimt­metį skaičiuojanti Maironio premija skiriama už geriausią naują poezijos knygą, pasirodžiusią per praėjusius kalendorinius metus.

Nerpelto mieste, Belgijoje, baigėsi „European Music Festival for Young People“ – Europos jaunimo muzikos festivalis. Iš jo du Lietuvos chorai – Klaipėdos Vydūno gimnazijos ir Vilniaus vaikų choras „Ugnelė“ – parsiveža aukščiausius įvertinimus.

Minint aktoriaus Donato Banionio gimimo 100-ąsias metines, Lietuvos teatro sąjunga ir Teatro sąjungos meno kūrėjų asociacija vakar atidarė „Žvaigždžių sieną“, o šiandien bus atidengta aktoriui skirta paminklinė skulptūra Panevėžyje, prie J. Miltinio dramos teatro.

Kotryna PETRAITYTĖ

Atnaujinta Antradienis, 30 balandžio 2024 08:07